Edelstenen - Saffieren en robijnen

Wij houden van kleur

Korund

Saffieren en robijnen zijn kleurvariëteiten van het mineraal korund. Dit heeft een waarde van 9 op de schaal van Mohs en is daarmee het op één na hardste mineraal na de diamant.

Korund is een allochromatische edelsteen met sporen van chroom, titanium en ijzer, die verantwoordelijk zijn voor de vele verschillende kleuren.

Korund bestaat in tinten blauw, groen, rood, geel, paars, rood en oranje en combinaties daarvan. Alle kleurloze en gekleurde variëteiten worden bij de saffier ingedeeld. De uitzondering is de rode robijn.

De fascinatie van saffieren en robijnen komt bijzonder goed tot zijn recht wanneer zij gefacetteerd zijn. Dan stralen ze een prachtige fonkeling uit.

pages.sapphire
sapphire
De namen Sapphire en Ruby

De namen Sapphire en Ruby

De naam saffier komt van de Latijnse term "sapphirus", die is afgeleid van het Griekse "sappheiros". Dit betekent "blauw". De term bestaat ook in het Hebreeuws "Sappir", in het oud-Iraanse "Sani-prijam" en in het Sanskriet "Shani Priya". Daar betekent het "liefde van Saturnus" en wordt het geassocieerd met Saturnus.

De naam robijn komt van de Latijnse term "rubens", wat "rood" betekent. Robijnen worden waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar vereerd.

blueSapphire

Blauwe Saffier

Zijn kleur, die staat voor sereniteit, zuiverheid en vrede, maakt hem tot een begeerd juweel. De blauwe saffier is een ster - ten laatste sinds de verlovingsring van prinses Diana, die nu door Kate wordt gedragen.

De belangrijkste saffierafzettingen bevinden zich in Sri Lanka en India. Andere vindplaatsen bevinden zich in de VS, Australië, Nigeria en Madagaskar.

De "Ster van Adam" is de grootste saffier die ooit is gevonden en is 1.404 karaat groot. Hij werd ontdekt in Sri Lanka en heeft een geschatte waarde van ongeveer 90 miljoen euro.

De "Ster van India" met een gewicht van 563,35 karaat is de grootste gefacetteerde saffier ter wereld. Hij wordt tentoongesteld in het American Museum of Natural History.

De meest exclusieve blauwtinten worden gevonden in de korenbloemblauwe saffieren en in de intens blauwe Kasjmir saffier.

De saffier is de geboortesteen voor de maand september.

pages.sapphire
Gele saffier

Gele saffier

Gele saffieren zijn mooie en kostbare edelstenen. Ze zijn niet zo bekend als blauwe saffieren, maar hun gele kleur geeft ze een zeer warme tint.

Combineer gele saffieren met witte edelmetalen en u krijgt moderne sieraden die zeer veelzijdig zijn. In combinatie met gele edelmetalen doet de gele saffier denken aan de zon.

Geel staat voor licht en leven. In China is geel de kleur van harmonie en wijsheid.

De roze tot geeloranje Padparadscha saffier is bijzonder. Zijn kleur doet ons denken aan lotusbloemen.

Beschikbare kleuren

availableColors
crystal

Roze Saffier

Prachtige romantische juwelen worden gecreëerd in combinatie met roségoud. In combinatie met witte edele metalen ontstaat een koelere indruk.

Het onderscheid tussen roze saffier en robijn is vloeiend, want er bestaan ontelbare kleurgradaties.

pages.sapphire
Ruby

Ruby

Met zijn dieprode kleur is de robijn niet alleen de geboortesteen van de maand juli, maar vooral de steen van de liefde, de hartstocht en de romantiek.

Samen met de groene smaragd, de blauwe saffier en de diamant is de robijn een van de klassieke vier grote edelstenen.

Robijnen worden op bijna alle continenten gevonden. De belangrijkste landen van herkomst zijn echter Myanmar, Thailand en Sri Lanka. Sri Lanka is een van de oudst bekende afzettingen.

De robijn genaamd "De Mogok Zon", die in 1993 in Myanmar werd gevonden en nog steeds ongeslepen is, heeft een ongelooflijke omvang van 1.734 karaat. Andere bekende robijnen zijn de "Edward Ruby" met een omvang van 167 karaat, die tentoongesteld wordt in het British Museum of Natural History in Londen, alsmede de "Rosser-Reeves Ruby" met 138,7 karaat en de "De-Long Star Ruby" met 100,3 karaat.

Omdat zuiver rood slechts in beperkte mate voorkomt, is de robijn een van de zeldzaamste edelstenen.